Var på besök på vårt excellenta Anhörigcentrum härom dagen och fick lite information, som var nyttig för mig och som jag kan se i vår vardag att det händer och som jag inte visste. Visst visst jag att orsaken var lilla gubbens sjukdom, men det var skönt att få det bekräftat.
1. När det blir problem med att hitta rätt och sätta sig i en fåtölj eller på en stol, det blir snett och på kanten m.m. Då har sjukdomen gjort så att det är svårt att skilja på över, under och på sidorna. Mycket nyttig bekräftelse och hjälper en att förstå vad som händer.
2. Långa meningar är inte bra, för det enda de hör är de sista orden i en mening. Exempel; ”ska vi laga mat, så vi kan äta?” då är det bara i stort sett ordet ÄTA den drabbade hör. I vårt fall, så fick jag även där en förklaring, för när jag frågat så, är han redan vid bordet och tror att maten finns där.
3. Detta visste jag redan och det är logiskt, för man ska inte ställa frågar: ”kommer du ihåg” till en som är drabbad.
4. Vidare fick jag också reda på att för en liten gubbe, så är  en (1) timme i längd, tre (3) timmar för honom. Få reda på det ger ju en förståelse för varför orken inte finns längre att umgås. Oftast blir det så att orken – om den nu finns från början – att vara social och försöka prata och vara trevlig håller i en timme och sedan total tystnad. Samtalande är han enbart tillsammans med familjen idag.

Relaterade bilder:

Spread the love