Biografi-Personalia

En presentation av konstnären Svenerik Nilson (1940- )

FÖDD: Solna 1940
SOMNAT IN 2017-01-09

STUDIER: Autodidakt och Ingesunds Musikhögskola till gitarrpedagog

FÖRSÖRJNING: Har alltid målat och tecknat, men huvudförsörjningen var fram till 1985 som gitarrlärare vid Stockholms Kommunala Musikskola. Hade under  dessa år också utställningar på olika gallerier i Stockholm med omnejd samtidigt med illustrationsuppdrag, liksom porträttbeställningar av s.k. ”gåramålningar” och porträtt av både människor och djur.

Flyttade till Skåne 1985, startade eget Galleri och började arbeta heltid som illustratör och tavelmålare.  Med mycket  utställningar, officiella uppdrag, bokillustrationer, ägde och tecknade en lokaltidning – SLUDDRAREN i trettiosex (36) utgåvor och mycket mer. Tillhörde under denna tid en grupp konstnärer i Skåne. Var också medlem i Föreningen Svenska Tecknare, Nordiska Tecknare, Illustratörscentrum och Konstnärsförbundet.

Han tog uppdrag för Medborgarskolan som lärare i gitarr och akvarellmålning vid sidan av sitt eget galleri.

Levde i södra av Sverige fram till 1995 , då familjen flyttade tillbaka till mellansverige och Södertälje. Där har han sedan dess haft några få utställningar, och offentliga uppdrag för Telgebostäder med utsmyckning av trappuppgångar och illustration.

Arbetat med porträtt av människor och hundar efter beställning i bläck eller akvarell och tusch. Tog även emot illustrationsuppdrag och mycket mer. Arbetade också i Södertälje som kursledare i gitarr och akvarell för Medborgarskolan och Kulturskolan (som ”springvikarie”).

Flyttade sommaren 2002 till Fagerhult i Småland och blev där aktiv i det lokala konstutbudet. 2009 gick flytten till Enköping och sjukdomen Alzheimer var ett faktum. Några små utställningar genomfördes i Enköping innan sjukdomen blommade ut.

Har varit medlem i Föreningen Svenska Tecknare, Nordiska Tecknare, Illustratörscentrum och Svenska Konstnärsförbundet, men av ekonomiska skäl inte fortsatt medlemskapet. Undersöker f.n. möjligheten att gå med igen.

Konstlexikon: Svenska Konstnärer 2002

Drabbades av Alzheimer, diagnostiserad 2009 vid Akademsika sjukhuset i Uppsala.

Avled 9 januari 2017

Relaterade bilder:

Spread the love