På sommaren 1948 var jag med i den barnkull, som fick åka ut som feriebarn till landet. Det ansågs att storstadsbarnen behövde få andas lite lantluft. Jag hade turen att få komma till mitt ”sommarhem” i sju år i rad. Jag fick vara på en bondgård utanför Jönköping/Huskvarna. Adressen var Mårtenstorp, Lyckås Gård. Vid sexton års ålder var jag och hälsade på och därefter såldes gården och vi har tyvärr tappat all kontakt.
hemfard_small


Flytten till landet
Fram till i december 1955, bodde vi i Stockholm. Vi flttade ifrån Johanneshov 1950 och till Arkövägen 27 i Kärrtorp. Har inte så klara minnesbilder från denna period. Det som står mest i minnet är att 1954 kom den första hunden in i familjen. En afghansk vinthund, som döptes till Sindia. Kommer också ihåg att jag en gång fick gå ut med hennes mamma – jag var nio år – och hunden fick syn på en annan hund, som hon ville hälsa på och drog ikull mig, så jag hängde och släpade många meter, innan jag lyckades få fast kopplet i en staketstolpe, så det tog stopp för tiken. Jag gick aldrig ut med henne något mer. Det kanske var för att jag inte fick, jag minns inte.
sindiavalp


Nytt boende i NYKVARN
1 december 1955 flyttade vi från Stockholm och ut till Nykvarn utanför Södertälje. Vi bodde först i lägenhet och min far öppnade skomakeri i samma hus. 1957 flyttade vi till eget hus och vi fick vår första TV också det året. Jag kommer ihåg Ingemar Johansson mästerskapsboxning – jag somnade på golvet och vaknade när det var klart. VM i fotboll 1958, då Brasilien spelade mot Sverige.
På sommaren efter lille fars dö (1961), var jag på ett återbesök till min barndoms sommarhem. Det var ett kärt återseende, men efter det dröje det ända till i början av 1980-talet, dår jag nere i trakterna och titta in för att se hur det såg ut.
Jag friidrottade under många år och tränade på den lokala idrottsplatsen ca. tre kvällar i veckan. Blev skolmästare på 60 meter och vad med i DM på Tunavallen i Eskilstuna och blev där placerad som fyra (låter bättre än att jag kom sist, för vi bara fyra i finalen).
Ungefar ett halvs år efter min fars död 1961. träffade jag min förste make, som var 9,5 år äldre än jag, men det är en alldeles egen historia.
 

Relaterade bilder:

Spread the love